Kleintje op komst…
Hier ook al aan gedacht?

Testament

Een testament maken, dat is toch iets wat je later doet? Niet per se. Wie zorgt er voor je kinderen als jij en je partner allebei overlijden? Wie beheert hun erfenis? Wat gebeurt er met je geld, huis, bezittingen en je schulden als je overlijdt? Wie regelt de afhandeling van je erfenis? Over deze onderwerpen kun je je wensen vastleggen in een testament. Voor jonge ouders is het extra belangrijk om testamenten te maken, omdat in een testament regelingen voor de verzorging van de kinderen vastgelegd kunnen worden.

Voogdij

Wat gebeurt er met onze minderjarige kinderen als wij er zelf niet meer zijn? Kinderen jonger dan 18 jaar staan volgens de wet onder gezag. Meestal hebben de ouders het gezag. Als zij niet meer voor hun minderjarige kinderen kunnen zorgen, wordt het gezag overgedragen aan één of meer voogden.

Als je minderjarige kinderen hebt, kun je in je testament bepalen wie hun voogd moet worden als beide ouders zijn overleden. De voogd is de persoon die de ouderrol voor je kinderen op zich zal nemen. Als je dit niet regelt, zal de rechter bepalen wie de voogd wordt. De rechter kiest mogelijk niet de persoon die je in gedachten zou hebben.

Bewind

Een kind kan vanaf het moment dat hij 18 jaar is zelf over zijn vermogen beslissen, dus ook over de van jou gekregen erfenis. Je kunt vastleggen wie de erfenis voor je kinderen moet beheren totdat zij een bepaalde leeftijd hebben bereikt (bijvoorbeeld 21 of 23 jaar). Zo zorg je ervoor dat je kinderen op hun 18e nog niet direct over jouw erfenis kunnen beschikken. De bewindvoerder kan dezelfde persoon als de voogd zijn, maar dit mag ook iemand anders zijn.

Notariskantoor Beens helpt je graag met het opstellen van een testament, vastleggen van de voogdij of een bewind.