Familie

Samenwonen, trouwen, scheiden en overlijden. Bij al deze belangrijke levensgebeurtenissen krijg je maken met de notaris. Wij staan voor je klaar om rechtsgeldige en bindende afspraken op te stellen. In een rustige setting begeleiden we je door het hele proces, zodat je uiteindelijk met een gerust hart een handtekening kunt zetten in de wetenschap dat alle zaken goed zijn geregeld.

Notariskantoor Beens helpt jou en jouw familie in de volgende situaties:

Samenleven, trouwen of afsluiten partnerschap

▶ Samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden
Heb je plannen om binnenkort te gaan samenwonen, te trouwen of een gezin te stichten? Leg dan afspraken vast bij de notaris. Want deze afspraken beschermen jou, jouw partner en eventuele kinderen als er iets wijzigt in jouw situatie. Notariskantoor Beens helpt je bij het opstellen van een samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Na overlijden

▶ Testament
Wat gebeurt er met je geld, huis, bezittingen en je schulden als je overlijdt? Wie zorgt er voor je kinderen als jij en je partner allebei overlijden? Hoe zit het met erfbelasting? Welke rechten hebben eventuele schoonkinderen? Over deze onderwerpen kun je jouw wensen vastleggen in een testament. Zo kun je bepalen hoe een voogdijregeling eruit gaat zien, wie je erfgenamen moeten worden, maar ook wie je testament moet uitvoeren. Met een slim testament kun je daarnaast behoorlijk besparen op erfbelasting.

Iemand aanwijzen die voor jou belangrijke beslissingen neemt

▶ Levenstestament
Het is iets waar je liever niet over nadenkt, maar een ongeval, beroerte of dementie kan iedereen overkomen. Daarom is het goed om een levenstestament te hebben. Hierin leg je vast wie er voor jou belangrijke beslissingen mag nemen als het gaat om jouw financiële belangen, over medische behandelingen of andere persoonlijke zaken. Op het moment dat je niet meer in staat bent jouw wil te uiten, treden deze regelingen in werking. Op deze manier voorkom je dat de rechter het voor jou gaat regelen.

Verzorging van jouw minderjarige kinderen na je overlijden

▶ Gezag en voogdij
Als je (en jouw partner) komen te overlijden, wie zorgt er dan voor jouw minderjarige kinderen? Als je niets vastlegt, benoemt de kantonrechter na overleg met beide families een voogd. Maar dit is misschien niet de persoon die je in gedachten hebt. In een testament of een afzonderlijke akte kun je een voogd benoemen. Deze voogd neemt de verzorging en opvoeding van jouw kinderen voor zijn rekening.

Als je een erfenis ontvangt of wilt schenken

▶ Erven & schenken
Als je een erfenis ontvangt, kun je voor een dilemma staan: is het verstandig de erfenis te aanvaarden? Maar je hebt misschien ook vragen: Hoeveel erfbelasting moet ik gaan betalen? En wat moet je als erfgenaam allemaal afhandelen? Wij geven je graag inzicht in de keuzes die je hebt en wat er van jou wordt verwacht.

Ouders schenken vaak aan hun kinderen om bij overlijden te besparen op erfbelasting. Want de erfbelasting wordt hoger naarmate er bij het overlijden meer vermogen is. Wij informeren je graag over de mogelijkheden om slim en/of belastingvrij te schenken en helpen je een en ander vast te leggen.

Bepalen wanneer je erfgenaam mag beschikken over jouw vermogen

▶ Bewind
Op 18-jarige leeftijd zijn jouw kinderen meerderjarig. Na jouw overlijden erven zij op deze jonge leeftijd al jouw vermogen. Met een bewind kun je vastleggen op welke leeftijd jouw erfgenaam wel mag beschikken over het vermogen (bijvoorbeeld als ze 21 of 23 zijn).

Wil je Notariskantoor Beens inschakelen voor notariële vragen
rondom familiezaken en belangrijke levensgebeurtenissen?

Wil je met een gerust hart een handtekening zetten in de wetenschap dat alle zaken voor jou en jouw familie goed zijn geregeld?
Neem contact met ons op.