Erven

Als er iemand overleden is in jouw familie- of vriendenkring, is dat een verdrietige periode waarin je vaak veel moet regelen. Na de uitvaart moet de afwikkeling van de nalatenschap plaatsvinden. Ons notariskantoor helpt je daarbij.

Welke stappen worden genomen voor de afwikkeling van een nalatenschap?

Bepalen van erfgenamen
Allereerst gaan we via het Centraal Testamentenregister na of de overledene een testament heeft laten opstellen. Zo niet, dan bepaalt de wet welke familieleden erfgenamen zijn. Vervolgens stellen wij vast welke personen aanspraak kunnen maken op de erfenis.

Is er een executeur?
Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of er voor de afwikkeling een executeur is aangewezen en welke bevoegdheden er zijn toegekend. Een executeur beheert je nalatenschap en voert je testament uit: het betalen van de schulden en het innen van de vorderingen. Aan het einde van zijn beheer moet de executeur aan de erfgenamen verantwoording afleggen over diens werkzaamheden.
Wij kunnen de executeur helpen bij het opstellen van de noodzakelijke akte van boedelbeschrijving en de eindrekening. Wij kunnen de executeur en/of de erfgenamen adviseren wat zij wel en wat zij niet mogen doen.

Erfenis aanvaarden of verwerpen?
Je hebt drie keuzes: de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen.

  1. Als je een erfenis zuiver aanvaardt, erf je alle goederen en eventuele schulden. Zijn er meer schulden dan bezittingen? Dan ben je ook voor de schulden aansprakelijk in jouw privévermogen. Daarnaast moet je het nalatenschap afwikkelen. Als je nog niet zeker weet of je zuiver wilt aanvaarden, pas dan op dat je geen waardevolle spullen mee naar huis neemt of geld opneemt van de rekening. Want hiermee aanvaar je (onbewust) de erfenis zuiver.
  2. Beneficiair aanvaarden houdt in dat je de erfenis aanvaardt, maar niet aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Alle bezittingen en schulden worden in kaart gebracht en de schulden worden verrekend met de bezittingen uit de erfenis. Wat overblijft wordt verdeeld onder de erfgenamen. Als de schulden hoger zijn dan de bezittingen, dan ontvangen de schuldeisers slechts een gedeelte van het bedrag dat zij tegoed hadden van de overledene.
  3. Wanneer de schulden hoger zijn dan de bezittingen, kun je de erfenis verwerpen. Dit kan ook als je niets met de erfenis te maken wilt hebben.

Heb je een erfenis gekregen waarbij de schulden waarschijnlijk hoger zijn dan de bezittingen? Raadpleeg eerst ons notariskantoor. Wij lichten je graag voor over de mogelijkheden en denken met je mee over een verstandige keuze.

Verdeling erfenis
In de praktijk komt het regelmatig voor dat de betrokken personen het niet eens zijn over de verdeling van de erfenis. Een notaris is vanwege zijn onpartijdigheid bij uitstek de persoon die met alle erfgenamen overeenstemming probeert te bereiken. Dat kan bijvoorbeeld door aanvullende voorstellen te doen. Blijven de meningsverschillen toch bestaan, dan kan onze notaris de geschilpunten op papier vastleggen. Dat helpt in een eventuele rechtszaak. Maar voordat de geschillen aan de rechter worden voorgelegd proberen wij op andere manieren de geschillen op te (doen) lossen. Bijvoorbeeld door mediation of een bindend advies.

Verklaring van erfrecht

Wij kunnen op verzoek een verklaring van erfrecht opstellen. Hierin staat informatie over de overledene, de erfgenamen en wie over de nalatenschap mag beschikken. Deze verklaring is vaak nodig om bankrekeningen te deblokkeren en partnerschapspensioen of een uitkering uit een levensverzekering te ontvangen.

Bij deze verklaring kun je ook een van de erfgenamen een volmacht geven om namens de andere erfgenamen te handelen.

Erfbelasting

Als je een erfenis ontvangt, is het mogelijk dat je erfbelasting moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van de erfenis en jouw relatie tot de overledene. Er gelden verschillende tarieven en vrijstellingen. Bij de belastingdienst moet binnen acht maanden na overlijden door de executeur of door de erfgenamen een aangifte erfbelasting worden ingediend.

Wij kunnen voor jou deze aangifte verzorgen of de door jouw ingevulde aangifte controleren. Het kan namelijk soms zo ingewikkeld zijn dat hulp hierbij van onze kant welkom is. Wij ontzorgen je graag. Ook kan ons kantoor je meer vertellen over uitstel van betaling bij een langdurige afwikkeling van de nalatenschap.

Wil je een erfenis door Notariskantoor Beens laten afwikkelen?

Wil je meer weten over de afhandeling van een erfenis en een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Download de brochure

Een erfenis, wat nu?

Een erfenis wat nu

Download de checklist

Wat moet ik regelen na een overlijden?

Bekijk de video

Wat doet de executeur?

Bekijk de video

Denk na over je digitale erfenis

Wat moet er gebeuren met jouw Facebookaccount, mailaccounts en cryptomunten als je er niet meer bent? Moet jouw profiel verdwijnen of heb je liever een gedenkpagina?