Familie

Samenwonen, trouwen, scheiden en overlijden. Iedereen krijgt in het leven te maken met de notaris. Bij Notariskantoor Beens helpen wij je in een ontspannen setting om rechtsgeldige en bindende afspraken op te stellen.

Afspraken over samenleven, huwelijk en partnerschap

Heb je plannen om binnenkort te gaan samenwonen, trouwen of samen een gezin te stichten? Leg dan afspraken vast bij de notaris. Deze afspraken beschermen jou, jouw partner en eventuele kinderen als er iets wijzigt in jouw situatie. Notariskantoor Beens helpt je bij het opstellen van een samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Testament

Wie krijgt jouw vermogen na jouw overlijden? En wie erft de goederen na het overlijden van jouw erfgenaam? Met een testament kun je jouw wensen vastleggen. Zo bepaal je wie erfgenaam is en hoe een voogdijregeling wordt ingericht. Door een slim testament kun je daarnaast behoorlijk besparen op erfbelasting.

Levenstestament

Het is iets waar wij liever niet over nadenken, maar toch kan een ongeval, beroerte of dementie iedereen overkomen. Daarom is het goed om een levenstestament te hebben. Hierin leg je vast wie er voor jou belangrijke beslissingen mag nemen, jouw vermogen gaat beheren en mag beslissen over medische behandelingen. Op het moment dat je niet meer in staat bent jouw wil te uiten, treden deze regelingen in werking. Op deze manier wordt voorkomen dat de rechter het voor jou gaat regelen.

Gezag & voogdij

Als je (en jouw partner) komen te overlijden, wie zorgt er dan voor jouw minderjarige kinderen? Als je niets vastlegt, benoemt de kantonrechter na overleg met beide families een voogd. Maar dit is misschien niet de persoon die je in gedachten hebt. In een testament of een afzonderlijke akte kun je een voogd benoemen. Deze voogd neemt de verzorging en opvoeding van jouw kinderen voor zijn rekening.

Erven & schenken

Als je een erfenis ontvangt, kun je vragen en dilemma’s hebben: is het verstandig de erfenis te aanvaarden? Hoeveel erfbelasting moet ik gaan betalen? En wat moet je als erfgenaam allemaal afhandelen? Wij helpen je graag inzicht te krijgen in de keuzes die je hebt en wat er van jou wordt verwacht.

Ouders schenken vaak aan hun kinderen om bij overlijden te besparen op erfbelasting. Want de erfbelasting wordt hoger naarmate er bij het overlijden meer vermogen is. Wij informeren je graag over de mogelijkheden om slim en/of belastingvrij te schenken en helpen je een en ander vast te leggen.

Bewind

Op 18-jarige leeftijd zijn jouw kinderen meerderjarig. Na jouw overlijden erven zij op deze jonge leeftijd al jouw vermogen. Met een bewind kun je vastleggen op welke leeftijd jouw erfgenaam wel mag beschikken over het vermogen.