Testament
Een testament is een document dat door de notaris wordt opgesteld. Hierin kun je vastleggen wat je wensen zijn met betrekking tot wat er met je geld, huis, bezittingen en schulden moet gebeuren na jouw overlijden. Zo kun je vastleggen wie er voor je eventuele jonge kinderen moet zorgen, wie je erfgenamen moeten worden, maar ook wie je testament moet uitvoeren.
Is er geen testament, of zijn de in het testament aangewezen erfgenamen en hun kinderen overleden, dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn van jouw nalatenschap.
Wanneer ga je naar de notaris voor een testament?
In een testament kun je zaken regelen die afwijken van de wet. Zo kun je andere erfgenamen benoemen en belastingbesparende regelingen opnemen.
In de volgende situaties is het verstandig om een testament te maken:
- Je wilt andere erfgenamen benoemen of kiest voor een andere verdeling dan de wet.
- Je wilt belastingbesparende regelingen opnemen, zodat de erfgenamen minder hoeven te betalen.
- Jij of jouw partner hebben kinderen uit een eerdere relatie.
- Je wil familie onterven.
Wat doet een executeur?
In jouw testament kun je een executeur benoemen. Een executeur zorgt ervoor dat jouw nalatenschap goed wordt afgehandeld, zoals het betalen van schulden, de indiening en aangifte erfbelasting. Soms kan een executeur ook de verdeling van de erfenis regelen, maar dan moet dat uitdrukkelijk in het testament zijn vermeld. Iedereen kan deze taak op zich nemen: een familielid, vriend of notaris.