Gezag & voogdij
Kinderen jonger dan 18 jaar staan volgens de wet onder gezag. Meestal hebben de ouders het gezag. Kun je als ouders, bijvoorbeeld door overlijden, niet meer voor jouw minderjarige kinderen zorgen, wordt het gezag overgedragen aan één of meer voogden.
Wat doet een voogd?
Een voogd neemt de verantwoordelijkheid voor de verzorging en de opvoeding van het kind op zich. Daarnaast vertegenwoordigt de voogd het kind (bijv. de toestemming voor medische behandeling) en beheert hij het vermogen van het kind. Als je geen voogdijregeling hebt opgesteld, wijst de rechter een voogd aan. Dit door beide families te raadplegen en te zoeken naar de beste oplossing. Als niemand de voogdij op zich wilt nemen, krijgt een voogdijinstelling het gezag over de kinderen.
Het belang van een voogdijregeling
Het opstellen van een voogdijregeling door de notaris is van groot belang als je:
- wil voorkomen dat de rechter een voogd aanwijst die je niet in gedachten hebt;
- maximale invloed wil hebben op de manier waarop jouw kinderen worden opgevoed;
- wil voorkomen dat er ruzie en discussie tussen families, Kinderbescherming en de rechter ontstaat;
- een veilige en vertrouwde situatie voor jouw kinderen wil creëren;
- het vermogen van jouw kinderen wil veiligstellen en bepalingen wil opnemen omtrent specifieke bestedingsdoelen (studie, huwelijk).
Het is ook mogelijk om door middel van een bewindregeling het beheer over het vermogen van een kind door een ander te laten verzorgen.