Wonen

Of je nu voor de eerste keer een huis koopt, jullie woongeluk ergens anders gaan beproeven en jullie huidige appartement willen verkopen of eindelijk kunnen verhuizen naar een groter droomhuis die jullie zelf gaan bouwen, er komt heel wat kijken bij de overdracht van een woning. Zo moet er natuurlijk veel geregeld worden. Bovendien heb je te maken met veel partijen, niet alleen met een makelaar en de bank maar bijvoorbeeld ook een notaris. Ons notariskantoor helpt je met de juridische afwikkeling rond de overdracht.

Welke juridische zaken regel je met een notaris?

Koopovereenkomst

Het is belangrijk dat je bij de aan- of verkoop van een huis goede afspraken maakt en vastlegt in een koopovereenkomst. Denk hierbij aan de prijs en datum van overdracht. Als er geen makelaar bij de koop is betrokken, kunnen wij de koopovereenkomst opstellen. Nadat de koopovereenkomst is getekend, stellen wij de leveringsakte op.

Leveringsakte

Je hebt een notariële akte van levering nodig om een huis of ander onroerend over te dragen. De leveringsakte maakt de (ver)koop van het huis namelijk officieel. Wij stellen de akte op aan de hand van de koopovereenkomst en laten de leveringsakte ondertekenen door de betrokken partijen.

Voor de leveringsakte zoeken wij diverse zaken uit, zoals:

  • kloppen de gegevens van de woning? Hoe staat het in het Kadaster?;
  • rusten er beslagen op het huis?;
  • is de verkoper gescheiden of failliet verklaard?;
  • zijn er juridische belemmeringen voor de verkoop?

Inschrijving bij het Kadaster

Na de overdracht van de woning, zorgen wij ervoor dat een afschrift van de leveringsakte wordt ingeschreven in de registers van het Kadaster. Pas als zeker is dat de woning, zoals ze dat officieel noemen, vrij en onbezwaard bij de koper is terecht gekomen, vindt de financiële afwikkeling plaats. Dan wordt onder meer de koopprijs aan de verkoper uitgekeerd.

Hypotheekakte

Zodra wij van de geldverstrekker (bank/instelling of persoon) een hypotheekoverdracht hebben ontvangen, maken wij de hypotheekakte op. Hierin wordt vastgelegd dat een woning als onderpand aan de geldverstrekker wordt gegeven in ruil voor het verkrijgen van een geldlening. De geldverstrekker heeft het recht om dit onderpand in het openbaar te verkopen als je de afspraken niet na kunt komen. De bank, alsmede de eigenaar van de woning en de notaris tekenen de hypotheekakte.

Afwikkeling financiële zaken (ver)koop huis

Ons notariskantoor zorgt ervoor dat de koopsom bij de verkoper en andere rechthebbenden (zoals een bank) terechtkomt zodra de koper de eigenaar is van de woning. Hiervoor stort de koper en/of de bank het geld voor de koop op onze rekening. Wij maken het geld vervolgens over naar de verkoper.

Wil je Notariskantoor Beens inschakelen bij de aan- of verkoop van je huis?

Wij vertellen je graag meer over de juridische afwikkeling rond de overdracht van een woning. Neem contact met ons op.