Levenstestament
Je denkt er liever niet over na, maar je kunt altijd door ziekte, ouderdom of ongeval in een kwetsbare positie komen. Dit kan betekenen dat door jouw lichamelijke of geestelijke toestand je zelf geen goede keuzes meer kan maken. Als je ook nog een eigen bedrijf hebt, kan dat de continuïteit van je onderneming in gevaar brengen. Vaak zijn deze mogelijk toekomstige ongewenste omstandigheden – maar bijvoorbeeld ook een verblijf in het buitenland – redenen om het opstellen van een levenstestament te overwegen.
Wat leg je vast in een levenstestament?
In een testament bij leven leg je vast wie er voor jou belangrijke beslissingen mag nemen, wanneer je hier zelf niet meer toe in staat bent. Je wijst iemand aan – bijvoorbeeld je partner of kind – die jouw belangen gaat behartigen, vermogen gaat beheren en mag beslissen over medische behandelingen. Daarnaast kun je andere persoonlijke wensen vastleggen in het levenstestament.
Waarom is een levenstestament handig?
Door een levenstestament op te stellen houd je de regie over je leven in eigen handen. Daarnaast is het altijd handig om de afspraken op papier te zetten, juist ook als je jong of gezond bent of een partner hebt. Er kan je namelijk altijd iets gebeuren. Bovendien heeft je partner niet automatisch het recht om namens jou te handelen als jou iets overkomt waardoor je tijdelijk of blijvend geen beslissingen kunt nemen.
Je kunt zelf een levenstestament opstellen, maar het laten opstellen door ons heeft zeker een meerwaarde. Wij geven je advies over jouw situatie en controleren of je wilsbekwaam bent. Daardoor is het levenstestament betrouwbaarder. Achteraf staat vast of je geestelijk in staat was om de beslissingen te kunnen nemen die je destijds had opgesteld.
Een door ons opgesteld levenstestament blijft altijd geldig. Wij adviseren je wel het levenstestament aan te laten passen als er iets verandert in jouw wensen of situatie.
In een levenstestament nemen wij de volgende zaken op:
- Wanneer het levenstestament ingaat;
- De vertrouwenspersoon die namens jou mag handelen (de gevolmachtigde);
- De naam van de persoon aan wie de vertrouwenspersoon verantwoording moet afleggen voor zijn handelingen;
- De taken van de vertrouwenspersoon.
Bij de taken van de vertrouwenspersoon kun je denken aan het regelen van financiën, belastingaangiftes, schenkingen, beslissen over medische behandelingen, maar ook de verkoop van een huis.